Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Επικοινωνιακό έλλειμμα



Η επικρατούσα δημοσκοπική έκρηξη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να λειτουργήσει ευνοϊκά τροφοδοτεί ανεπιθύμητους κραδασμούς σε βάρος του  στο πολιτικό σκηνικό, θολώνει τη φυσιογνωμία του και εμφανίζει το ΣΥΡΙΖΑ, να κινείται με μια επικοινωνιακή πρακτική που είναι ευάλωτη και ανεπαρκής.

Αντί η προωθητική δυναμική που διευκολύνουν οι δημοσκοπήσεις, να δίνει «αέρα στα πανιά» του. Ο  ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται να διολισθαίνει σε πολίτικο λόγο άκρως επικοινωνιακό και να σύρεται με αυξημένη είναι η αλήθεια επικοινωνιακή επιρροή, στις παγίδες του διπολισμού, της κοκορομαχίας, της συνθηματολογίας και της άνευ αρχών αντιπαράθεσης, που στήνει με επαγγελματική ευστροφία το συστημικό πολιτικό και επικοινωνιακό κατεστημένο.(Βλέπε σχετικό άρθρο στις 21/12/2014 στην Εφ. των Συντακτών)

Συμμετέχει και αυτός με αντίστοιχο αντιπαραθετικό οίστρο, σε κάθε εμπρηστικό και αποπροσανατολιστικό πυροτέχνημα των εκπροσώπων της κυβέρνησης και των επαγγελματιών «παπαγάλων» που την υπηρετούν και μπαίνει εκ των πραγμάτων στο κάδρο της αναξιοπιστίας και των σκοτεινών επιδιώξεων, που μεθοδεύουν τα γνωστά και άγνωστα κέντρα της ανωμαλίας και της αποσταθεροποίησης, που δρουν πλέον ανοικτά και ανεξέλεγκτα στο πολίτικο σκηνικό.

Ο θεμιτός ως ένα βαθμό στόχος του, να διατηρήσει τη δημοσκοπική και κυρίως τη σταθερή εκλογική επιρροή του, τον απομακρύνει από τις αρχές, τις αξίες του και το όραμά του. Ο ουσιαστικός στόχος του να αποκτήσει την απαραίτητη ηγεμονία και τη σταθερή πολιτική επιρροή βάθους, προς την ελληνική κοινωνία, για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες διαχείρισης της κυβερνητικής εξουσίας και να μην εγκλωβιστεί σε μια πολιτική «παρένθεσης» που του προετοιμάζουν, όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται αλλά παραμένει αβέβαιος και ανεπαρκής.

Απόδειξη η τρίμηνη συνομωσιολογική εμπειρία που ξέσπασε, και με δική του ευθύνη, που καταλήγει σε βάρος της δημοσκοπικής  του επιρροής, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η διολίσθηση προς το συστημικό πεδίο επικοινωνίας, μεθοδεύεται και ενορχηστρώνεται από σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες που οδηγούν το ΣΥΡΙΖΑ σε μάχες «εκτός πεδιάς», ενώ αποδυναμώνουν ή ακυρώνουν τα προφανή και πρωτοφανή συγκριτικά του πλεονεκτήματα και την ενισχυμένη επιρροή του προς του έλληνες πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αναμενόμενο από το κ Σαμαρά επικοινωνιακό διάγγελμα-πυροτέχνημα των πέντε σημείων περί συναίνεσης που αναδείχτηκε σε συγκεκριμένο χρόνο, για να φορτώσει την ευθύνη της προσφυγής στις κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται και επιδιώκει εξελίξεις από την γκρίζα υπόθεση «Χαϊκάλη» που «παίζεται» στο απέναντι, ξένο προς την Αριστερά, γήπεδο.

Ανάλογες συνθήκες επικρατούν στον τομέα των συμμαχιών. Επιδεικνύει μια υπέρμετρη ευαισθησία, να καλύψει,  τις συνομωσιολογικές πρακτικές ενός εν πολλοίς αφερέγγυου και ασταθούς πολιτικού μορφώματος, που όπως δείχνουν τα γεγονότα είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που οι βουλευτές του δέχονται «επιθέσεις» συναλλαγής κάθε είδους, πράγμα που παραπέμπει στο γνωστή ρωμαϊκή ρήση «περί του ήθους της γυναίκας του Καίσαρα»

Ο δρόμος των συμμαχιών πρέπει να είναι ριζικά διαφορετικός και κυρίως να κινείται προς την «κοκκινοπράσινη» συμμαχική προοπτική. Η στροφή της ΔΗΜΑΡ ανοίγει δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρόσφατο, πείραμα της Θουριγγίας στη Γερμανία  την επιβεβαιώνει.

Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε δημοσίως ότι θα κινείται με  την υποστήριξη των Τμημάτων Προγράμματος και Επικοινωνίας του κόμματος. Είναι η κατάλληλη στιγμή να υλοποιήσει αυτή την εξαγγελία του, για να αποφεύγουμε κακοτοπιές και λάθη επικοινωνιακά, αφού έχουμε ήδη κοινωνικά αποδεκτή πολιτική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου