Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

"Δεν δικαιούσθε δια να ομιλείτε"


 
Μια πολιτική έκκληση-πρόσκληση προς τους έλληνες πολίτες, είδε το φως της δημοσιότητας για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Χαρακτηρίζει την εποχή ως μεταμνημονιακή, οριοθετείται από την αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο και το μικρό δικομματισμό Ν.Δ - ΣΥ.ΡΙΖ.Α, και επαγγέλλεται την Εθνική Ανασυγκρότηση, με αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου, με ένα προοδευτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα αλλαγών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Προτείνει κοινό πολιτικό φορέα των «υπολοίπων» του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ και των φιλελεύθερων κεντρώων, που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στην κομμουνιστική – εθνολαϊκιστική αριστερά. Η παράταξη που επαγγέλλονται θα συμβάλλει στην αποσυμπίεση της σημερινής αίσθησης της εμφύλιας αντιπαράθεσης, στην αποκατάσταση της ελάχιστης εθνικής συναίνεσης, της δημοκρατίας και του πλουραλισμού.


Υπογράφεται από ηχηρά ονόματα που υπηρέτησαν πιστά,  με εξαίρεση τα νεανικά τους χρόνια, τον έναν πόλο του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης, ως υπουργοί, σύμβουλοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικά στελέχη, δημοσιογράφοι και τεχνοκράτες.

Οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες την πρόσκληση, την μεγάλη περίοδο της συγκρότησης της νικηφόρας πορείας και της πτώσης του μεταπολιτευτικού μορφώματος της «Λαϊκής Κυριαρχίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής δικαιοσύνης» του κατ’ εξοχήν δηλαδή εθνολαϊκιστικού κινήματος των μη προνομιούχων, το προσέγγισαν διακριτικά στην αρχή και μετά το υπηρέτησαν με συνέπεια παρά τις αρχές και τις αξίες που υποστήριζαν.

Η συμπεριφορά τους αυτή, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, δεν τους παρέχει το ηθικό και το πολιτικό δικαίωμα, να απευθυνθούν  προς τον Ελληνικό λαό και μάλιστα με επιλεκτικό και ελιτίστικο τρόπο, αποκλείοντας όσους δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε  στην υπαρκτή πλέον αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, που την χαρακτηρίζουν με χυδαίο τρόπο χωρίς να την αναφέρουν (sic). Όμως για να μην γελοιοποιηθούν τελείως κάπου αναφέρουν ότι και στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις δημοκρατικές και ευρωπαϊκού προσανατολισμού.

Επιχειρούν και μεθοδεύουν,  όπως διαφαίνεται από την πρόσκλησή τους, απόκρυψη της Ελληνικής πραγματικότητας, που μετά από 6 χρόνια ύφεση, είναι το μόνο άλλωστε που ψελλίζουν, έχει διαλύσει τη χώρα, την έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και έχει προκαλέσει παγκόσμιες συζητήσεις κορυφής(Ε.Ε,ΗΠΑ,ΔΝΤ), σχετικά με τη βιωσιμότητα του αυτοτροφοδοτούμενου δημόσιου χρέους, την υποανάπτυξη και την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει κυριολεκτικά την Ελλάδα.

 Όλα αυτά μεθοδεύονται προκειμένου να εμφανιστούν στη μεταμνημονιακή φάση ως νέοι σωτήρες Είναι όμως ηλίου φαεινότερο, ότι το μόνο που θέλουν είναι να ενταχθούν στο πολιτικό  παιχνίδι ως σφήνα μεταξύ  ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Ν.Δ όπως άλλωστε δημόσια έχει δηλώσει ο ιδεολογικός τους προπομπός στα ΝΕΑ Γιάννης Βούλγαρης. Ο λόγος που επιδιώκουν μια ύστερη μετά την κρίση πολιτική συμμετοχή στα κοινά είναι προφανής και φυσικά σε πλήρη αντίθεση με την επικοινωνιακή καμπάνια που τους συνοδεύει ως «προσωπικότητες».

Η κραυγαλέα και αναξιόπιστη συμπεριφορά τους αυτή, που παρεκκλίνει από τα παραδεκτά όρια αξιοπρέπειας και σοβαρότητας, τους αφαιρεί κάθε δικαίωμα να απευθυνθούν σε ενημερωμένους και μάλιστα οριοθετημένους, από τα «δύο άκρα» όπως αυτοί  τα ορίζουν στο κείμενό τους, έλληνες πολίτες. Είναι προφανής η εκτίμηση χωρίς κανένα δισταγμό, ότι θα «φάνε πόρτα». Ήδη έγκυρες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις (Η Καθημερινή 13/10/2013) αποκλείουν «το ενδεχόμενο σύμπραξης στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις υπό την  ομπρέλα ενός σχηματισμού τύπου ελιάς» που προαλείφονται οι υπογράφοντες την πρόσκληση.

Τέλος οι  βασικές και γενικόλογες προγραμματικές κατευθύνσεις τους, τα αφήνουν όλα ανοιχτά και όπως δημόσια διακηρύσσουν (Ν Μπίστης στην ΔΤ 14/10/2013) δεν αποκλείεται κανένας από το εγχείρημα τους από το χώρο της κεντροαριστεράς,  ο Θ Πάγκαλος για παράδειγμα. Μια σύγκριση από τις κατατεθειμένες πενιχρές εξαγγελίες τους, τους  κατατάσσει εύκολα πέραν των πολιτικών αναφορών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πλησίον των  συντηρητικών αναφορών της Ν.Δ . Δεν είναι τίποτε άλλο από πονηροί πολιτευτές.! 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου