Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

(5)Συμβολή στις θέσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ



 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

ΜΕΡΟΣ Β’ Πλαίσιο προγραμματικών θέσεων σημείο 6 παράγραφος 3 στο τελος.

Η θέση της ενότητας αυτής περιγράφει με γενικές αναφορές την πρόταση για διαπραγμάτευση και καταλήγει με μαύρα τονισμένα γράμματα , τα μοναδικά στο κείμενο των επίσημων θέσεων της ΚΕ, ότι  « ο λαός θα μας στηρίξει ανεπιφύλακτα».

Είναι προφανές ότι η διαπίστωση αυτή υπερβαίνει τα όρια του ορθολογισμού και της τεκμηρίωσης.

Πρώτον γιατί με τη λέξει «λαός» επιχειρούμε με αυθαίρετο, απροσδιόριστο, γενικόλογο τρόπο, να προδιαγράψουμε μια ενδεχόμενη, ad hoc λαϊκή συμμαχία, μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με το λαό, σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, όχι επί τη βάσει αρχών και συγκεκριμένων προτάσεων ή ενδεχομένως ενός δημοψηφίσματος, αλλά συνεπεία του «ηρωισμού» που θα επιδείξουμε κατά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας.

Δεύτερον η σωρευτική κινδυνολογική αοριστία, που προηγείται της διαπίστωσης της ανεπιφύλακτης στήριξης του λαού, απειλές, εκβιασμοί, διακοπή χρηματοδότησης, έξοδος από το ευρώ, συνθήματα του τύπου «καμία θυσία για το ευρώ» κ.α, δεν τεκμηριώνουν με ακρίβεια και σαφήνεια, τους όρους, την τακτική και την έκβαση  της διαπραγμάτευσης, που όπως έχουμε διατυπώσει αλλού θα αφορά όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ούτε τις τυχόν εθνικές  διεργασίες μαζικών κινητοποιήσεων και συμμετοχής του λαού στη φάση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, που θα δικαιολογούσε μετά το «απευκταίον» μια δυναμική στάση «ανεπιφύλακτης στήριξης του λαού». Και εν πάσει περιπτώσει, αυτή η ανεπιφύλακτη στάση, αν ποτέ μπορούσε να υπάρξει, πάνω σε πια  πρόταση διεξόδου θα εκφράζονταν μαζικά και ανεπιφύλακτα από όλο το λαό.

Είναι προφανές ότι η πρόταση αυτή θέλει να εκφράσει με τον πιο εκφραστικό και εντυπωσιακό τρόπο τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για μια ριζικά διαφορετική διαπραγμάτευση από αυτές που ζει ο λαός μας τα τρία αυτά χρόνια των μνημονιακών και υποτελών κυβερνήσεων. Η προσπάθεια όμως του κειμένου των θέσεων δεν είναι επιτυχής.

 Για όλα τα παραπάνω και κυρίως για τη διαφύλαξη της σοβαρότητάς του κειμένου των θέσεων, η φράση με τα τονισμένα γράμματα να σταματήσει στις λέξεις:  «με όλα τα μέσα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε». Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν υπερφίαλες και απροσδιόριστες  διατυπώσεις, που μας εκθέτουν στα μάτια του λαού, τον οποίο μάλιστα επικαλούμεθα, ερήμην του, για αδιευκρίνιστες δικές μας ηρωικές πράξεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου