Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας με την παρέμβαση της Αριστεράς


Μετά από δυόμισι χρόνια, έγιναν επί τέλους αντιληπτά τα μεγάλα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν  η Ε.Ε και η Ελλάδα.

Η Ευρώπη κατ’ αρχή για να επιβιώσει, πρέπει να προχωρήσει προς μια περιορισμένη μορφή ομοσπονδίας, γεγονός που επιβάλλει:





Οικονομική Ένωση δίπλα στη Νομισματική.

Κοινωνική σύγκλιση δίπλα στην εταιρική συμφωνία Κρατών και Λαών

Ευρωπαϊκό Σύνταγμα για τη θεσμική εδραίωση της Δημοκρατίας, τη δημοκρατική νομιμοποίηση των Οργάνων κορυφής,  την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ως κυβερνώσα δύναμη, με πλήρη κυριαρχία στην άσκηση του  νομοθετικού  έργου, έλεγχο και έγκριση των πεπραγμένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ελλάδα για να κρατηθεί στην Ε.Ε και να συντηρηθεί αυτόνομα στο υπαρκτό καπιταλιστικό σύστημα, οφείλει:

Να επιλύσει τα προβλήματα της οικονομία της που έχει παραμείνει σε προκαπιταλιστική μορφή και σήμερα καταρρέει. Την αντιμετώπιση του χάσματος ανάπτυξης, τού ελλείμματος  παραγωγικής διάρθρωσης και του  δημοσιονομικού αδιεξόδου που την ξεχωρίζουν από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Να ανατρέψει το σπάταλο, αδιέξοδο και παραβατικό πρότυπο καταναλωτικής ευημερίας και  να επιτύχει την εδραίωση κράτους δικαίου και δημοκρατικής νομιμότητας.

Στην Ευρώπη, οι πολιτικές ελίτ που διαχειρίζονται τις τύχες της, δεν είναι σήμερα σε θέση να επεξεργαστούν και να δρομολογήσουν ένα όραμα για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Η Αριστερά πρέπει να οξύνει την παρέμβασή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να δρομολογηθούν εξελίξεις, να παραμείνει ανοικτός ο δρόμος για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της.

Στην Ελλάδα, τα κόμματα διαχείρισης της εξουσίας σαρώθηκαν από τα Μνημόνια  και μαζί τους θρυμματίστηκε το ισχυρό δικομματικό σχήμα που λειτουργούσε με το εκτονωτικό δίπολο εναλλαγής στην εξουσία, κυβέρνηση –αντιπολίτευση.

Τη θέση του πολιτικού κενού που άφησαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα την κατέλαβε το πιο ριζοσπαστικό, οικολογικό, ορθολογικό, φιλολαϊκό και φιλοευρωπαϊκό αριστερό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, που αφουγκράστηκε και αξιολόγησε θετικά τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας μετά το ξέσπασμα της οικονομικής και κοινωνικής θύελλας που έπληξε τη χώρα μας και άνοιξε το δρόμο για την αλλαγή στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πληροί με άνεση το δομικό ρήγμα που επέφερε η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η συρρίκνωση της  Ν.Δ και λειτουργεί πλέον ως καταλύτης των εξελίξεων για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας με πολιτικά και ειρηνικά μέσα. Εγχείρημα αριστερό πρωτότυπο και ελπιδοφόρο.

Τα ζητήματα που διανοίγονται μπροστά μας είναι δύσκολα και σοβαρά. Οι παλιές πολιτικές κάστες μαζί με τα στηρίγματά τους στα Μέσα Ενημέρωσης, αισθάνονται αποκλεισμό και απειλή και για αυτό γίνονται επικίνδυνες .

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι θα πρωταγωνιστήσει στο διαμορφούμενο νέο πολιτικό σκηνικό, μένει όμως να αποσαφηνιστεί το πολιτικό περιβάλλον που θα δημιουργηθεί  μετά τις εκλογές. Θα αναλάβει εξουσία ως κυβέρνηση ή ως συγκυβερνώσα δύναμη, ή ως μείζων αντιπολίτευση;

Φυσικά θα αναλάβει και βάρος από τις σκληρές και αβέβαιες ως προς την έκβασή τους διαπραγματεύσεις με την πολιτική ελίτ της Ευρωζώνης που δεν ενδιαφέρονται τόσο για το οικονομικό κόστος διάσωσης της χώρας μας αλλά στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν έναν επικίνδυνο αριστερό πολιτικό ιό που μπορεί να μολύνει τη συντηρητική, νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης  πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης. Για αυτό απειλούν και εκβιάζουν. Να σπάσουν το ριζοσπαστικό κέλυφος του και να τον ενσωματώσουν στη μνημονιακή διαχείριση.

Στον πολύ δύσκολο και ανηφορικό αυτό δρόμο μένει να συνεκτιμήσουμε, τις δυνατότητες και τις αντοχές των προοδευτικών πολιτών της Ελληνικής κοινωνίας που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο εναλλακτικός αλλά και βασανιστικός δρόμος, είναι ο δικός μας δρόμος, που όπως δείχνουν οι εξελίξεις βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Ίδωμεν μετά τις εκλογές για το τι μέλει γενέσθαι. Ήδη το μνημόνιο είναι παρελθόν για τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό πρώτο βήμα.      



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου