Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Η ενέργεια προχωρεί με βήματα χελώνας και αδιαφορία από όλους

Μέσα στο θερινό λιοπύρι και τα όσα δραματικά γεγονότα διαδραματίζονται στον πλανήτη και ιδιαίτερα στην πολύπαθη χώρα μας με τις πληγές του φαραώ  στο προσκήνιο αποφάσισα να φύγω από το νοσηρό κλίμα  της πανδημίας  που επιστέφει με δολοφονικές  επιθέσεις και του άκρατου ανταγωνιστικού κυβερνητισμού που επικράτησαν αυτές τις ημέρες στο πολιτικό προσκήνιο και να ασχοληθώ με ακόμα πιο σοβαρές εξελίξεις πέραν της θρησκοληψίας και του γενικευμένου από πολλές πλευρές, φοβικού συνδρόμου που δικαίως έχει καταλάβει την πλειοψηφία της κοινωνίας.  Να ασχοληθώ με τις εξίσου πολύ σοβαρές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, μετά το βαρύ ενδημικό πλήγμα της νέας πανδημίας , που λίγο ως πολύ, έχει   εγκαταλήψει την παγκόσμια κοινότητα  ανοχύρωτη  στο έλεος της φύσης, από τους ανίκανους κυβερνώντες . Το επόμενο πλήγμα που ακολουθεί είναι η βαθιά ύφεση που ήδη ανιχνεύεται στη διεθνή οικονομία και στις αναπτυγμένες  χώρες, έπεται η εύλογη αλλά αδιερεύνητη προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ προφανώς εγκαταλείπονται προσπάθειες για τεχνολογικές , ενεργειακές, ψηφιακές υποδομές που αν δεν αναπτυχθούν ταχύτατα η νέα δεκαετία που έρχεται θα είναι πιο οδυνηρή για  τις παγκόσμιες εξελίξεις από την προηγούμενη, ενώ το μέλλον του πλανήτη και του ανθρώπου άγνωστο. Λόγω επαγγελματικής διαστροφής αλλά και της σοβαρότητας που προβάλλει με ιδιαίτερο παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι  το πεδίο της Ενέργειας. Το ενδιαφέρον σε μένα ενισχύεται από την άποψή μου ότι αν δεν επιλυθεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός του πλανήτη και δεν φύγουμε το ταχύτερο δυνατόν από τα ρυπογόνα, κοστοβόρα πλέον και αντιπαραγωγικά  ενεργειακά πρότυπα το μέλλον θα είναι σκοτεινό. Διαφορετικά  ότι έχει προκύψει από τις «παγκόσμιες πληγές του  Φαραώ» σοβαρότερη των οποίων είναι η κλιματική αλλαγή που συνδέεται άμεσα με την προστασία των ανθρώπινων, φυσικών και ζωικών πόρων του  πλανήτη, το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης θα είναι απροσδιόριστο και αβέβαιο.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που είμαι ανήσυχος, πέραν της εγκατάλειψής του ενεργειακού μετασχηματισμού λόγω των πολύμορφων κρίσεων από την παγκόσμια κοινότητα, ενώ προχωρούσε μέχρι πρότινος  με ελπιδοφόρου ρυθμούς, στην Ελλάδα όχι μόνον έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια, αλλά έχει διαφανεί και συναίνεση  στο όλον πολιτικό προσωπικό της χώρας να προχωρήσουμε όπως , όπως. Αυτό δεν αποτελεί φτηνό υπονοούμενο αλλά υπάρχουν στοιχεία για όσα αναφέρω.  Παρόλα τα προκλητικά ευτράπελα, παραλυτικά και ανεπαρκή  που έγιναν στον ενεργειακό τομέα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δίπλα στις σπατάλες στις απάτες και τις ρεμούλες μιας ψευδεπίγραφης αγοράς ενέργειας και την προκλητική και επιδοτούμενη διείσδυση του Ιδιωτικού τομέα στην ενέργεια, με το επιχείρημα   να συνδεθούμε στην ενεργειακή ένωση της Ευρώπης ισότιμα, στη χώρα μας ακόμα συνεχίζει να ενεργειακό σύστημα να  ολοκληρώνεται με ρυθμούς χελώνας. Έχει ξεκινήσει από το 1990, και ακόμη ολοκληρώνεται. Κάποιες προσπάθειες που έγιναν τελευταία από το ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπονται και αυτές με καθολική συναίνεση των πολιτικών  και ηγέτη τη ΝΔ, των ιδιωτικοποιήσεων  της σπατάλης και της διάλυσης ενός ενεργητικού δημόσιου  ενεργειακού τομέα, που μας έφερε μέχρι εδώ. Προχωράμε τώρα με καχεκτική  έως ανύπαρκτη ενεργειακή υποδομή και σχέδιο, να αντιμετωπίσουμε τεράστιες προκλήσεις του ενεργειακού μετασχηματισμού, της ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του καθυστερημένου παραγωγικού δυναμικού της χώρας, προς το απροσδιόριστο μέλλον μετά τις επιδημίες την μεγάλη ύφεση , την ανεργία και την εξαθλίωση.

Ας δούμε ιδιαίτερα όμως το  ελληνικό φαινόμενο της εγκατάλειψης της ανανέωσης ενεργειακής  υποδομής σε όλο το εύρος του. Η Ελλάδα έχει αποδεχτεί ως γνωστόν το ενεργειακό όραμα της ενεργειακής  ένωσης της Ευρώπης που προετοιμάζεται από το τέλος της δεκαετίας του1980. Σήμερα από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο η ηλεκτρική ενέργεια, το ΦΑ και οι εναλλακτικές μορφές ηλεκτρικής ενέργειας, διατρέχουν οργανωμένα την Ηλεκτρική ενέργεια και το ΦΑ και μέσω ενεργειακών χρηματιστηρίων τους ενεργειακούς κόμβους, στο ενιαίο διασυνδεδεμένο ενεργειακό δίκτυο μεταφοράς,  η ενέργεια κινείται ελεύθερα και ανταγωνιστικά προς όφελος της κατανάλωσης. Το ενεργειακό πρότυπο είναι πλέον εμπλουτισμένο με τις Ανανεώσιμες Πηγές, που αναπτύσσονται οριζόντια και αποκεντρωμένα για να αξιοποιήσουν τις Εναλλακτικές Μορφές πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά, να τις εντάξουν με βοηθητικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο σύστημα το ευρωπαϊκό ισότιμα με τις αλλες μορφες παραγωγής, για να  καλύψουν την στοχαστικότητά τους ,με αποθήκευση της ενέργειας, του CΟ2, του Η2 του ΦΑ, των αερίων καύσης και του πεπιεσμένου αέρα. Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για την ενεργειακή απόδοση, τη μείωση του κόστους στην παραγωγή και επιδιώκουν να μετατρέψουν μικρούς καταναλωτές σε παραγωγούς και συμμέτοχους στην εξοικονόμηση ενέργειας, με προηγμένα συστήματα, με τις ενεργειακές κοινότητες και τις εικονικές απεικονίσεις συμψηφισμού εξ αποστάσεως, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, τη βελτίωση του συστήματος της θερμομόνωσης του εθνικού κτιριακού αποθέματος ,  προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προαπαιτούμενα ποσά και κόστη,  για την αποδοτικότερη διαχείριση του κόστους της ενέργειας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας. Αν και όποτε γίνουν.

Από όλα αυτά μόνο υβριδικά εμφανίζονται κάποιες προσπάθειες στην Ελλάδα, στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην βελτίωση της αποδοτικότητας, ενώ η ολοκληρωμένη σύνδεσή της στην ευρωπαϊκή ενιαία ενεργειακή αγορά καθυστερεί ακόμα σήμερα. Όλα αυτά γίνονται στο όνομα των νέων ακροβασιών που μεθοδεύονται σε συνδυασμό με τις ανάγκες του ενεργειακού κεφαλαίου και αφού δεν συγκινείται κανείς, όλα προχωρούν κατ ευχήν και χωρίς θόρυβο.

Πιο συγκεκριμένα Το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) έχει δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο που να εξυπηρετεί προκλητικά τα ιδιωτικά συμφέροντα. Για να επιτευχθεί ένας πιο άνετος ανταγωνισμός περιόρισαν βίαια τα μεγάλα δημόσια και ρυπογόνα κέντρα παραγωγής ΠτολεμαΪδας και Μεγαλόπολης προκειμένου να περιοριστεί ταχύτερα η ρύπανση και να μειωθεί το κόστος του λιγνίτη που είναι πολύ βεβαρυμένο,  λόγω των ρύπων που στοιχίζουν πλέον ακριβά. Με αυτό τον τρόπο ευνοούν την καύση του ΦΑ για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας που είναι εξίσου ακριβό αλλά παράγεται από ιδιώτες ενώ είναι προσβάσιμοι για ασφάλεια σε τυχόν ζήτηση με εισαγωγές. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η επάρκεια καυσίμων που παράλληλα αυξάνεται λόγω εισαγωγών η οριακή τιμή του συστήματος της αγοράς και  έτσι ευνοούνται σε δεύτερο επίπεδο ξανά οι ιδιώτες. Η χρήση του ΦΑ στη ΔΕΗ είναι περιορισμένη και το αυξημένο κόστος παραγωγής ευνοεί πάλι του Ιδιώτες. Ενώ η ΔΕΗ καλύπτει τις ανάγκες της και αυτή με εισαγόμενο λιγνίτη εξίσου ακριβό. Άρα οι ανάγκες του συστήματος καλύπτονται , τα κέρδη των Ιδιωτών ενισχύονται και η ΔΕΗ χάνει συνέχεια πελατεία  παραγωγική και διανεμητική ικανότητα.  Όσο για τους μεγαλόπνοους στόχους του ενεργειακού μετασχηματισμού, θα υπάρξουν ευκαιρίες στο μέλλον αφού όλα θα λειτουργούν στην εντέλεια. Αυτοματισμός  για την ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού συστήματος , εισαγωγές που συμφέρουν για αύξηση του ενεργειακού κόστους, και όχι  νέες σύγχρονες παραγωγικές μονάδες, αφού μάλιστα τα γνωστά υποζύγια οικιακοί καταναλωτές, βιοτεχνίες και μικρές βιομηχανίες  πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους στα τιμολόγια των Ηλεκτρικών εταιριών που αριθμούν στις 25 επιχειρήσεις διανομής και παραγωγής αν δεν κάνω λάθος. Έτσι το πολιτικό προσωπικό της χώρας ασχολείται άνετα και με επαρκείς ρυθμούς για τα εθνικά, θέματα, τις κρίσεις που  ζωή να έχουν, το πανδημικό φαινόμενο του κορωνοϊού και τις κοκορομαχίες για τις επερχόμενες εκλογές που είναι το φλέγον ζήτημα. Όλοι μαζί λοιπόν στον αγώνα για την επιβίωση της κοινωνίας και του πολιτικού προσωπικού πάσης απόχρωσης.

.        

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου