Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Ο Καραμανλισμός ξανά στο προσκήνιο


Το νέο παγκόσμιο και εθνικό σκηνικό χρωματίζει πολιτικά ξανά ο Καραμανλισμός. Μετά τις νέες παγκόσμιες εξελίξεις για δεύτερη φορά στην πρόσφατη ιστορία της χώρα μας, παρεμβαίνει δημόσια ο Καραμανλισμός. Την πρώτη φορά έγινε ακριβώς το ίδιο μετά την πτώση της Χούντας 1974. Αυτή τη φορά παρεμβαίνει δι' έγκυρου αντιπροσώπου, που δεν είναι άλλος από τον έγκριτο επικοινωνιολόγο, πολιτικό αναλυτή Γιάννη
Λ ούλη με άρθρο του στην ΕΦ.Συν(25-26/07/2020). Ο Γ. Λ ούλης τεκμηριώνει με επάρκεια, με βάση τη σημερινή υπέρμετρη σκληρή παγκόσμια πραγματικότητα, ενός στρεβλού καπιταλιστικού συστήματος την ανάγκη και την πρόκληση μιας νέας προσέγγισης, στο σημερινό σταυροδρόμι και για αυτό επιβάλλεται για γενικότερη "στροφή προς τα αριστερά". Από όλα τα κόμματα με κεραίες και με ευαισθησίες είτε αριστερόστροφες είτε όχι.( παρακάμπτει τη σαφήνεια του κειμένου εγκαταλείποντας τον όρο κεντροδεξιά ή δεξιά.). Με πιο έντονη παρουσία του Κράτους στην ανάπτυξη, στις εγκαταλελειμμένες περιοχές.Στις υποδομές. Με άμεσες επενδύσεις ή συν χρηματοδοτήσεις (επίσης παρακάμπτει τον πιο σαφή όρο ιδιωτικοποιήσεις). Με την προστασία του περιβάλλοντος . Με φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Με τολμηρή αναδιανομή του εισοδήματος. Με δίχτυ προστασίας για τους ευάλωτους(παρακάμπτονται εδώ οι κοινωνικές ανισότητες.). Με ενθάρρυνση, ενός υγιούς συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν ασπίδα(θίγει θέματα δημοκρατίας). Με πολιτικές υπερ των νεότερων γενεών( παρακάμπτει και εδώ τους όρους υγείας, ασφάλισης και παιδείας), που είναι θύματα Της Εποχής μας. Παρακάτω επισημαίνει ήδη στροφές ηγετών προς τα αριστερά εργατικού κόμματος του ΗΒ Κιμ Στάρμερ, προς τα αριστερά και του πλαδαρού μέχρι προσφάτως Τζο Μπάιντεν του δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, που συντάχθηκε με τα αριστερά στελέχη του κόμματός του, ενώ κατακρίνει την Αριστερά κυρίως τον Κλίντον και τον Μπλερ τα κεντροαριστερά κόμματα που έγιναν κεντροδεξιά και υιοθέτησαν νεοφιλελεύθερες συνταγές για να κερδίσουν πρόσκαιρες εκλογικές νίκες, Εκτιμώ ότι το κείμενο αυτό δεν είναι τυχαίο, κάτι προοιωνίζεται στο χώρο της Δεξιάς παράταξης, όπως άλλωστε συμβαίνει και στο ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις οι απορίες και επιφυλάξεις μου.
1. Πόσο απέχει η συγκεκριμένη βάση δεδομένων αυτού του κειμένου από την αντίστοιχη της βάσης των αναζητήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προγραμματικής Συμμαχίας του.
2. Αν εξαιρέσει κανείς τις επιφυλάξεις που σημείωσα, που έχουν γραφεί με προσοχή για να μην "ενοχλούν" την ουσία του κειμένου του κειμένου, είναι ευρύτατα αποδεκτό εκ των πραγμάτων και είναι ασύμβατο με τις ασυνάρτητες και εκτός διεθνούς κλίματος μη σοβαρές αναλύσεις του μορφώματος Μητσοτάκη.
3 Γιατί γράφτηκε τώρα που επιδεινώνονται τα πολιτικά πράγματα, διεθνώς και την Ευρώπη και στην Ελλάδα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου