Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Δεν είναι το νόμισμα

Ο Γιάννης Κιμπουρόπουλος, σήμερα στην Κυριακάτικη Αυγή 05/02/2017, επιχείρησε να αποδαιμονοποιήσει το σκεπτικισμό για ένα τεκμηριωμένο εναλλακτικό σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, με τους όρους της κοινωνίας(sic). Στην ανάλυσή του χρεώνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε, την ευρωζώνη, ότι λειτουργεί στην ζώνη του ευρώ σαν παρακράτος εκτός κάθε νομιμότητας Εθνικής ή Ευρωπαϊκής( Ισχυρό Eurogroup, Euro working group και αποδυναμωμένο Ευρωκοινοβούλιο ).
Η διαπίστωση αυτή είναι ηλίου φαεινότερη, αφού τελικά καθηλώνει την ευρωπαϊκή οικονομία και αποσαρθρώνει το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα και δεν είναι εκτίμηση μόνον του Γ. Κιμπουρόπουλου. Το σφάλμα στην ανάλυσή του,στο συγκεκριμένο άρθρο του είναι, ότι αγνοεί το δημοκρατικό έλλειμμα που διαπερνάει τη λειτουργία της ευρωζώνης και ευνοεί την ηγεμονία, θα συμπλήρωνα εγώ της Γερμανίας. Φορτώνει δηλαδή στο ευρώ, στο νόμισμα το πρόβλημα και όχι στην κραυγαλέα αντινομία και αντιδημοκρατική πρακτική των μη νομιμοποιημένων θεσμικά "οργάνων"της ευρωζώνης.


Το δικό μας "plan Β" θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διερεύνηση της δομής του πρωτοποριακού, σε παγκόσμια κλίμακα εγχείρηματος της Ενωμένης Ευρώπης, στο μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας, στις δομικές ακροβασίες της ευρωζώνης. Την ανάδειξη του ανισόρροπου και ελλιπούς θεσμικού και νομικού πλέγματος που εφαρμόζεται με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο μεταξύ κυρίαρχων κρατών και ευρωπαϊκής νομιμότητας, το οποίο εν πολλοίς καθορίζει σήμερα τη λειτουργία του πολιτικού σύστηματος στην Ε.Ε. Προφανώς στις αναζητήσεις αυτές δεν εντάσσεται το νόμισμα.
Την προσέγγιση περί συστήματος, υπερεθνικής δημοκρατίας, την έχουν διαπιστώσει και την έχουν δημόσια διατυπώσει πολλοί επιφανείς ευρωπαίοι θεωρητικοί (Hobsbrawn, Habermas, Padiu, Balibar, Piketti ) που όμως σε καμία περίπτωση δεν την συνδέουν με τό νόμισμα, αλλά με το χάσμα ανάπτυξης Βορρά Νότου που προκαλεί την ασθμαίνουσα επιβίωση ή τον αργό θάνατο (Brexit, Grexit) μέσα στην κραυγαλέα ευρωζωνική ανομία. Άν δεν προτάξεις αυτή την κορυφαία διαπίστωση του υπερεθνικού δημοκρατικού ελλείμματος, κινδυνεύεις να ταυτιστείς με τις ανοησίες των δραχμιστών δεξιών και αριστερών!
Τα ελλείμματα αυτά τα έχουμε "φάει στη μάπα" σε εθνικό επίπεδο για περίπου 70 χρόνια. Δεν προτείναμε όμως για αυτά την αλλαγή του νομίσματος, αλλά προτάσαμε τη δίκαιη, διαφανή και ολοκληρωμένη δημοκρατική δομή με όρους υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων της κοινωνίας!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου