Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Νέο όραμα τώρα
Μετά τη σωρεία των γενικόλογων δηλώσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τις εξίσου  απροσδιόριστες εξαγγελίες  για τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τη συνεχιζόμενη επενδυτική άπνοια στο εσωτερικό της χώρας και όχι μόνο, το ασαφές κλίμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, με τις αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις των αξιωματούχων των Βρυξελών αλλά και του διεθνούς περιβάλλοντος (Ε.Ε, ΔΝΤ, ΗΠΑ), δεν διασφαλίζονται οι εξαγγελθέντες  στόχοι  της ελληνικής κυβέρνησης.


Στην παρούσα φάση  οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα συγκεκριμένα  στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, όπως η δημοσιονομική χαλάρωση, με αποκλιμάκωση των  πρωτογενών πλεονασμάτων και η ελάφρυνση του χρέους, με προσδιορισμένα μέτρα, που θα επιτρέψουν την αλλαγή του κλίματος αποεπένδυσης, για τα επόμενα κρίσιμα δέκα χρόνια (2017-2026) και θα διευκολύνουν  τη σταδιακή μεγέθυνση της οικονομίας, δεν διασφαλίζονται μέχρι τις 5/12/2016. Πέραν από την αξιολόγηση και το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες βιόσιμης και δίκαιας ανάπτυξης και σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο κράτος που θα την υποστηρίξουν. Δεν συμφωνούν όμως η Ελλάδα, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρέος και η προοπτική ανάπτυξης απαιτεί χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή η Γερμανία απορρίπτει τις προτάσεις για ελάφρυνση του χρέους. Τα μόνα παρήγορα στοιχεία  από τις εξαγγελίες που διαρρέουν είναι ότι, έχουν αρχίσει να συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο μέτρα, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το ΔΝΤ για τη δική του απόφαση και συμμετοχή στο πρόγραμμα τον επόμενο μήνα, και η  πρόταση της Κομισιόν για δημοσιονομική επέκταση (0,5%) με την οποία διαφωνεί ήδη η Γερμανία.

Μετά από αυτό  το ασαφές και απροσδιόριστο κλίμα είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται, όπως άλλωστε επισημαίνει το έγκυρο οικονομικό Ινστιτούτο Brugel των Βρυξελών ότι «για την Ελλάδα θα υπάρξει(;)κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους αλλά αυτή δεν θα είναι αρκετή» και συμπληρώνει ότι «Ακόμη και αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένεται ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018 άρα και συνεπακόλουθη μείωση του χρέους προς ΑΕΠ(Χρέος/ΑΕΠ) αυτό θα παραμένει σε αρκετά μεγάλο ύψος» Άλλωστε αναδιαρθρώσεις που παρέχουν απλώς εξομάλυνση των ροών αποπληρωμής, συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν οριστικά το συσσωρευμένο δημόσο χρέος. Ένας από τους λόγους που το συσσωρευμένο χρέος αποτελεί τροχοπέδη για νέες επενδύσεις, είναι ότι τα προνόμια των επισήμων πιστωτών και η αυξημένη εξασφάλιση που απολαμβάνουν λειτουργεί αποτρεπτικά για νέους ομολογιούχους, που είναι πιο ευάλωτοι σε ένα μελλοντικό "κούρεμα"(Κάρμεν Ράινχαρτ του Harvard).
Δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλά τη διαπίστωση αυτή την έχω κάνει εγκαίρως μαζί με την εκτίμηση,  ότι χωρίς ανάπτυξη θα χρειαστεί μια δύσκολη και εν πολλοίς αβέβαιη δεκαετία, προφανώς με την ίδια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων για «να υπάρξει διέξοδος και να σταθεί όρθιος ο ελληνικός λαός» όπως εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός. Αυτή τη μεγάλη αλήθεια πρέπει να τη γνωρίζει και να την αποδεχτεί ο ελληνικός λαός και υπάρχουν τρόποι για αυτό, χωρίς να υπονοείται προσφυγή στις κάλπες.

Απαιτείται όμως η επεξεργασία ολοκληρωμένου μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού προγράμματος οργάνωσης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, των θεσμών και της παραγωγής, εντός της ευρωζώνης και η προβολή μίας καινοτόμου οικονομικής πρότασης, επεξεργασμένης στη βάση της οικονομίας των αναγκών και της δίκαιης ανάπτυξης, με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο και κατάλληλη σχέση μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς προς μια πιο κεϋνσιανή και κατεύθυνση, που θα βελτιώνει την εξωστρέφεια της οικονομίας παράλληλα με την αναγκαία τόνωση της εσωτερικής ζήτησης,  που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό σε επιλεγμένους τομείς, η οποία θα αποτελέσει τη μοναδική διέξοδο που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί και θα εγκριθεί με δημόσιο διάλογο και με την επιδίωξη της αποδοχής της από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση της κοινωνίας των πολιτών, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε πρόσφατα ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ στη φωτισμένη ομιλία του. Η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο κύκλο ατάθειας και αβεβαιότητας. Ο σημερινός πρωθυπουργός,  σε αντίθεση με τους προκατόχους του, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σεβόμενος τη λαϊκή εντολή και την υπογραφή του. Προφανώς η πορεία από εδώ και εμπρός θα εξαρτηθεί και από την αντιπολίτευση που οφείλει να κατανοήσει ότι η χώρα πρέπει να τα καταφέρει. Διαφορετικά θα χρεωθεί ως υπονπομευτής μιας σοβαρής προσπάθειας με την ακατάσχετη εκλογολογία που τη διακρίνει μόνο για εσωτερική κατανάλωση των οπαδών της.

Να αξιοποιήσουμε επομένως, με τη συμβολή της δημοκρατίας  και  των ελλήνων πολιτών, που είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίζουν, μετά από γνώση, τι είδους χώρα θα είμαστε, ποια ιδεώδη θα επιδιώκουμε και ποιες αξίες θα μας καθορίζουν. Μετά από τόσες δεκαετίες απασχόλησης  με τα κοινά, είμαι και εγώ πεπεισμένος ότι, αν προβάλουμε αυτό το σύστημα διακυβέρνησης  με βάση τις  αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, ανοικτό μπροστά στο δήμο και το λαό,"χωρίς αριστερόστροφα success stories"  θα είναι φωτεινό και ελπιδοφόρο. Το ηθικό πλεονέκτημα που έχουμε δεν επαρκεί, για μια θετική και ανθρώπινη διέξοδο από την κρίση, αρχών αξιών, θεσμών και προσώπων που σήμερα   κυριαρχεί με  κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα, που φθείρουν τη χώρα την πολιτική, την κοινωνία και την πορεία μας.      


  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου