Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Ένας ακόμη μύθος

Ένας ακόμη μύθος καταρρίπτεται.
Σύμφωνα με την Public Issue (βαρόμετρο) του Μαϊου 2016 το 55% των ελλήνων πολιτών έχει αρνητική άποψη για την Ε.Ε, ενώ η υποστήριξη προς το ευρώ έχει υποχωρήσει επίσης στο 55%.(Η Καθημερινή της Κυριακής 09/10/2016).
Με έντονη πολεμική ρητορική καλλιεργήθηκαν αφηγήματα, ότι την κρίση την προκάλεσαν τα μνημόνια, το ευρώ, τα τοκογλυφικά επιτόκια, τα δομικά προβλήματα της Ε.Ε, ότι οι Ευρωπαίοι του Βορρά θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε αποικία χρέους, να αγοράσουν τα πάντα για "ένα κομμάτι ψωμί", ότι μας δανείζουν για να αγοράζουμε τα βιομηχανικά προϊόντα του Βορρά ή αμυντικό εξοπλισμό.


Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Η χώρα μας έχει λάβει τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση μεταξύ όλων των χωρών-μελών, με μεγάλη μάλιστα διαφορα από όλα τα άλλα κράτη -μέλη. Η Ελλάδα με το εξαιρετικά μικρό μέγεθός της, ως αγορά 1,6%, έλαβε από την Ε.Ε τα τελευταία 15 χρόνια 2000-2015 συνολικές ενισχύσεις 71,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 4,5 δις ευρώ ετησίως ή το 2.36% κατά μέσο όρο του ΑΕΠ.
Με τις επιδοτήσεις αυτές έχουν χρηματοδοτηθεί και χρηματοδοτούνται ακόμη μεγάλα έργα υποδομής , μετρό, οδικοί άξονες αεροδρόμια, γέφυρες,λιμάνια, ενώ οι ετήσιες ενισχύσεις προς τον αγροτικό τομέα ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ. Παράλληλα , χρηματοδοτούνται χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων
Επί πλέον το ΕΣΠΑ μέσω μιας "δημιουργικής ερμηνείας του" χρηματοδοτεί βασικές λειτουργίες του κράτους. Δεν υπάρχει πλέον σημείο χωρίς έργο ή δραστηριότητα που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Επι πλέον η Ε.Ε για να διευκολύνει τη χώρα μας που αντιμετωπίζει δημοσιονομική κρίση και αδυνατεί να καλύψει την εθνική συμμετοχή στα έργα, αποφάσισε την αύξηση της άμεσης χρηματοδότησης καταβάλλοντας το 95% του συνολικού κόστους των εκτελούμενων έργων.
Σύμφωνα με αυτά τα πραγματικά δεδομένα που ασφαλώς συνδέονται με την παρατεταμένη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα 8 χρόνια, προκύπτουν κρίσιμα ερωτήματα.
Αφού η Ελλάδα είναι η πιο ωφελημένη χώρα - μέλος της Ε.Ε με 71,8 δίς ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια, πέραν των 250 περίπου δις ευρώ των μνημονιακών δανείων, γιατί αυτά δεν τα βλέπουμε στην οικονομία; στην καθημερινή ζωή μας; Γιατί οι κυβερνήσεις μιας 15ετίας δεν αξιοποίησαν τον πακτωλό χρημάτων για να ρυθμίσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και μας έριξαν στα βράχια. Δεν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε κανένα; Είναι τώρα δυνατόν όλος ο πολιτικός συρφετός των προηγούμενων κυβερνήσεων να κουνάει το δάκτυλο στη σημερινή Κυβέρνηση. Δεν θα αποδωθούν ευθύνες σε κανέναν για τα χρήματα που "φαγώθηκαν σε καταναλωτικούς σκοπούς, σε υπερτιμολογημένα έργα, συχνά περιττά, ασύνδετα, χωρίς σχεδιασμό με κορυφαία τη μεγάλη ιδέα της Ολυμπιάδας του 2004; Γιατί η κοινωνία και τα κόμματα που διαχειρίστηκαν τα τελευταία 15 χρόνια την εξουσία δημιούργησαν με το όργιο των πελατειακών σχέσεων τον κρατικό λεβιάθαν, ενώ αγνόησαν το κρίσιμο ασφαλιστικό πρόβλημα και το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος;
Ελπίζω το 2ο Συνέδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαλλαγεί από την αντιευρωπαϊκή έκρηξη που επικρατεί σήμερα και να αποδόσει τις ευθύνες για τα πραγματικά οικονομικά εγκλήματα που έγιναν σε βάρος αυτού του βασανισμένου λαού εκεί που ανήκουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου